|Başlık Sayısı :1981| Mesaj Sayısı:3050|
 
PortalAnasayfaGaleriSSSAramaKayıt OlÜye ListesiKullanıcı GruplarıGiriş yap

Paylaş | 
 

 visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Bactry
ADMİN
ADMİN
avatar

Erkek Mesaj Sayısı : 1774
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : Web Dizayn
Lakap : Bactry
<FONT color=red><B>Dikkat</FONT> :
Dikkat: Turk Forumzen Bağımlılık Yapabilir !!

<center><B><fieldset>Takım :
Ruh Hali :
<br><FONT color=FFA500><B>Başarı :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#00ccff><B>Güçlülük</FO :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#008000><B>Aktiflik</FO :
100 / 100100 / 100

<br><FONT color=#ffff33><B>İLETİ : ЯΘCЌΣЯ-*
Kayıt tarihi : 16/02/08

MesajKonu: visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...   Perş. Mayıs 15, 2008 7:06 am

Visual Basic de Matematik İşlemleri

Sgn (İşaret Fonksiyonu) : Bir değerin pozitif, negatif veya 0 olduğunu
tespit etmek için kullanılır.
Kullanılması :
Sgn(Signumu alınacak değer)
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
a = -5
b = Log(a)
MsgBox b
End Sub

Hex (Hexadecimal) : Bir değerin Hexadecimal yani 16 lık sistemde
karşılığını verir.
Kullanılması :
Hex(16 lık sistemde karşılığı alınacak değer)
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
a = 90
b = hex(a)
MsgBox b
End Sub

Oct (Octal) : Bir değerin Octal yani 8 lık sistemde karşılığını verir.
Kullanılması :
Oct(8 lık sistemde karşılığı alınacak değer)
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
a = 75
b = Oct(a)
MsgBox b
End Sub

Round (Yuvarlama) : Bir değeri belirlenen hanede yuvarlatmaya yarar.
Kullanılması :
Round(Yuvarlanacak sayı, Yuvarlanacak basamak)
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
a = 86,254
b = Round(a,2)
MsgBox b
End Sub

devamı gelecek...

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://turk.forumzen.com
Bactry
ADMİN
ADMİN
avatar

Erkek Mesaj Sayısı : 1774
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : Web Dizayn
Lakap : Bactry
<FONT color=red><B>Dikkat</FONT> :
Dikkat: Turk Forumzen Bağımlılık Yapabilir !!

<center><B><fieldset>Takım :
Ruh Hali :
<br><FONT color=FFA500><B>Başarı :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#00ccff><B>Güçlülük</FO :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#008000><B>Aktiflik</FO :
100 / 100100 / 100

<br><FONT color=#ffff33><B>İLETİ : ЯΘCЌΣЯ-*
Kayıt tarihi : 16/02/08

MesajKonu: Geri: visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...   Perş. Mayıs 15, 2008 7:06 am

Visual Basic de Grafik İşlemleri

Line komutundaki parametreler bir arada kullanılabilirler.
Kullanılması :
Line (x1,y1),(x2,y2),Renk,BF
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
x1=5
y1=100
x2=500
y2=900
Line (x1,y1)-(x2,y2),rgb(20,20,255),BF
End Sub

Circle (Daire) : Verilen koordinatları merkez kabul sayarak verilen
yarıçapta bir daire çizilmesini sağlar. Bu dairenin rengini belirleme
parametresi mevcuttur.
Kullanılması :
Circle (x1,y1),r,Renk
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
X1 = 250
Y1 = 200
r = 180
Circle (X1, Y1), r, RGB(250, 20, 20)
End Sub

Pset (Nokta Koymak) : Verilen koordinata nokta konulmasını sağlar.
Kullanılması :
Pset (x1,y1),Renk
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
X1 = 250
Y1 = 200
Pset (X1,Y1),rgb(255,0,0)
End Sub

Point (Renk Okuma) : Verilen koordinatlarındaki rengin okunmasını
sağlar.
Kullanılması :
Renk=Point (x1,y1)
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
X1 = 5
Y1 = 100
X2 = 500
Y2 = 900
Line (X1, Y1)-(X2, Y2), , BF
Renk = Point(50, 50)
MsgBox Renk
End Sub

devamı gelecek..

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://turk.forumzen.com
Bactry
ADMİN
ADMİN
avatar

Erkek Mesaj Sayısı : 1774
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : Web Dizayn
Lakap : Bactry
<FONT color=red><B>Dikkat</FONT> :
Dikkat: Turk Forumzen Bağımlılık Yapabilir !!

<center><B><fieldset>Takım :
Ruh Hali :
<br><FONT color=FFA500><B>Başarı :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#00ccff><B>Güçlülük</FO :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#008000><B>Aktiflik</FO :
100 / 100100 / 100

<br><FONT color=#ffff33><B>İLETİ : ЯΘCЌΣЯ-*
Kayıt tarihi : 16/02/08

MesajKonu: Geri: visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...   Perş. Mayıs 15, 2008 7:07 am

Visual Basic de Dosya Dizin İşlemleri

ChDrive (Sürücü Seç) : Programın çalıştığı ve işlem yaptığı aktif
sürücüyü değiştirir. Bu kısımda aktif sürücü etkin değilse (örneğin
diskete geçiliyor ve disket sürücüsünde disket yoksa) hata oluşabilir.
Kullanılması :
Chdir "sürücü"
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
ChDrive "a:"
End Sub

ChDrive (Dizin Seç) : Programın çalıştığı ve işlem yaptığı aktif
dizini değiştirir. Bu kısımda aktif sürücü etkin değilse (örneğin
diskete geçiliyor ve disket sürücüsünde disket yoksa) hata oluşabilir.
Kullanılması :
Chdir "konum"
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
ChDir "c:\window\"
End Sub

MkDir (Dizin Oluşturma) : Verilen konumda dizin oluşturulmasını sağlar.
Kullanılması :
MkDir "dizin adı"
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
MkDir "c:\yedekler\"
End Sub

RmDir (Dizin Adı Değiştirme) : Verilen konumda ki dizinin silinmesini
sağlar.
Kullanılması :
RmDir "dizin adı"
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
RmDir "c:\yedekler\"
End Sub

devamı gelecek..

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://turk.forumzen.com
Bactry
ADMİN
ADMİN
avatar

Erkek Mesaj Sayısı : 1774
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : Web Dizayn
Lakap : Bactry
<FONT color=red><B>Dikkat</FONT> :
Dikkat: Turk Forumzen Bağımlılık Yapabilir !!

<center><B><fieldset>Takım :
Ruh Hali :
<br><FONT color=FFA500><B>Başarı :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#00ccff><B>Güçlülük</FO :
100 / 100100 / 100

<FONT color=#008000><B>Aktiflik</FO :
100 / 100100 / 100

<br><FONT color=#ffff33><B>İLETİ : ЯΘCЌΣЯ-*
Kayıt tarihi : 16/02/08

MesajKonu: Geri: visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...   Perş. Mayıs 15, 2008 7:07 am

Visual Basic'te Diziler (Array)

Dizi, bellekte aynı isim altında toplamış değişkenler kümesine verilen
isimdir. Dizinin kullanım alanlarına gelince ise, aynı türe ait
bilgileri bellekte tutmak istediğimizde örneğin bir veri gurubunu
sıralamak istediğimizde ya da verilere ait bazı istatiksel bilgilerin
hesaplanmasında bize yardımcı olur. VB 'de diziler;

DiziAdi(ElemanSayisi)

Şeklinde gösterilir. Bir örnek verecek olursak
Sayilar(20)
Ucgen(2)
Kare(3)
Yukarda ki örneklerde Sayilar isminde 0 dan 20 ye kadar toplam 21
elemanlı bir dizi tanımlanmıştır.
VB 'de iki farklı dizi türü vardır bunlar;

1) STATİK DİZİLER:
Bu tip dizilerde dizinin eleman sayısı önceden belirlenir ve eleman
sayısı sabittir. Örneğin programımızda Dim Sayilar(20) as Integer diye
bir kod yazarsanız projenizde toplam 21 elamanlı ve sayısal bir veri
türünü tutacak bir dizi tanımlamış olursunuz. Eğer dizimizin 20
elamanlı yani Sayilar(1) 'den başlamasını istiyorsak Form 'un veya
Modülün General/Declarations kısmına Option Base 1 deyimini
kullanmamız gerekecekti Option Base 0 ise dizinin ilk elemanının 0
'dan başlayacağını bildirir ki zaten bu da standart(default) biçimidir
dolaysıyla kullanmaya gerek yoktur.

2.) DİNAMİK DİZİLER:
Bu tip dizilerde ise dizinin eleman sayısını program akışı içerisinde
kontrol edebiliyoruz bunu ise diziyi Dim Sayilar() as Integer şeklinde
dizinin eleman sayısı hakkında herhangi bir değer vermeden
belirttikten sonra ReDim Sayilar(10) as Integer şeklinde dizinin
eleman sayısını program akışı esnasında tanımlıyoruz. Ancak diziyi
yeniden boyutlandırırken unutulmaması gereken nokta dizinin içindeki
verilerin silineceğidir. Eğer verilerin silinmemesini istiyorsak
diziyi yeninden boyutlandırırken ReDim Preserve Sayilar(10) As Integer
şeklinde belirtmemiz gerekir.

Örnek 1: Girilen 10 tane sayının toplamını ve ortalamasını veren örnek
program





Yukarıdaki resimlerden de anlaşılacağı üzere 10 adet sayıyı teker
teker girdiğimizde programımız bize bu sayıların toplamını ve
ortalamasını verecektir.



Birden Fazla Boyutlu Diziler :
VB 'de istenirse birden fazla boyutta dizilerde tanımlanabilir.
Örneğin;
Dim Tablo(4,3) As Integer
Dim DersSonuçları(3,3,1) As Integer
Yukarda ki tanımlama ile çok boyutlu diziler yaratmış olduk Dikkat
ettiyseniz her boyuta ait index numarası birbirinden virgülle
ayrılarak diziler boyutlandırılabiliyor.
Örnek :



Bileşenleri formumuza yukarda ki gibi yerleştirdikten sonra Matematik
dersi için koyduğumuz 3 tane "Text Box" 'ın adını VB 'nin sol
tarafındaki "Properties" Penceresinde ki "(Name)" değerini
değiştirerek sırası ile "Matematik1", "Matematik2" ve "Matematik3"
yapalım bu işlemi diğer dersler içinde tekrarlayalım daha sonra
"Ortalaması" başlıklı Labellerimizin hepsinede "Ortalama" adını
verelim bu sırada VB bize "You have already a control named
'Ortalama'. Do you want to create a control array?" diyerek bir
kontrol dizisi oluşmak isteyip istemediğimizi soracak bu soruyu "Evet"
diye cevaplandırarak bir kontrol dizisi oluşturalım(*) "Ortalama"
başlıklı düğmemize çift tıklayarak aşağıda ki kodları yazalım.



Yukarda ki örneğimizde derslere ait notlar dizimize aktarılıyor daha
sonra ise dizimizde ki notları "For ...Next" döngüsü ile kod tekrarı
yapmadan ortalamasını alıp bunu Ortalama isimli kontrol dizimizde ki
Etiketlerimiz de (Label) görüntülüyoruz.

Dizi İçin Sınırlar :
VB 'de dizi için alt ve üst sınırlar belirleyebiliriz bu sınır 0 ve
pozitif sayılar olabileceği gibi negatif sayılarda olabilir. Örneğin
Dim Dizi1(1 To 20) As Integer
Dim Dizi2(0 To 5) As String
Dim Dizi2(-10 To 10) As Byte

LBOUND ve UBOUND Fonksiyonları :
İstenilen bir dizinin belirtilen boyutunun alt ve üst sınırlarının ne
olduğunu öğrenmemize yarar. Örneğin;
Private Sub Command1_Click()
Dim Dizi(-5 To 15, -10 To 20) AsInteger

Print "Dizinin ;"
Print "-------------------------------------------"
Print "1. Boyutunun Alt Sınırı : " & LBound(Dizi, 1)
Print "1. Boyutunun Üst Sınırı : " & UBound(Dizi, 1)
Print "-------------------------------------------"
Print "2. Boyutunun Alt Sınırı : " & LBound(Dizi, 2)
Print "2. Boyutunun Üst Sınırı : " & UBound(Dizi, 2)
End Sub

devamı gelecek..

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://turk.forumzen.com
login
Yeni Üye
Yeni Üye
avatar

Mesaj Sayısı : 9
<FONT color=red><B>Dikkat</FONT> : <div align="center"><span><marquee><font color="#00ccff"><strong>Dikkat: Turk Forumzen Bağımlılık Yapabilir !!</strong></font> </marquee></span></div>
<center><B><fieldset>Takım :
Ruh Hali :
<br><FONT color=FFA500><B>Başarı :
0 / 1000 / 100

<FONT color=#00ccff><B>Güçlülük</FO :
0 / 1000 / 100

<FONT color=#008000><B>Aktiflik</FO :
0 / 1000 / 100

<br><FONT color=#ffff33><B>İLETİ : Kişisel İletinizi Girin
Kayıt tarihi : 04/03/08

MesajKonu: Geri: visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...   Paz Mayıs 18, 2008 6:37 am

eline emeğine sağlık tek kelimeyle süper
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
 
visual basic öğreniyorum...konu anlatımlı...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Programlama Dilleri :: Visual basic-
Buraya geçin:  
Powered by phpBB ©
© 2007, 2008 Forumzen
Powered ßy como TeaM
forum kurmak | © phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Yetkinblog.com